Technológia

Lézeres tisztítás

A lézer tisztítás lényege dióhéjban: egy nagy energiájú lézerfény nyalábot bocsájtunk rövid impulzusokkal az anyag felszínére. A hullámhossz és frekvencia változtatásával elérhető, hogy szinte bármilyen hordozó anyagról szinte bármilyen anyagot eltávolítsunk a hordozó felület károsítása nélkül. Pl. acél lemez vastag rozsdától való megtisztításakor annak hőmérséklete 4-5 foknál nem emelkedik jobban.

A jobb oldali kép bemutatja, hogy a lézer sugár plazmává alakítja, és így gyakorlatilag lerobbantja a felületen levő anyagokat. A plazma a másodperc töredéke alatt visszahűl, és finom por formájában összegyűjthető.

Lézer tisztítónk egy kisebb hűtőszekrény méretének megfelelő szerkezet, tömege 250kg. A szerkezetre egy nyaláb vető fej van egy 3 méteres kábellel csatlakoztatva, amit könnyen a célfelületre irányítunk. Teherautónk helyszíni tisztítást 7-17 óra között végez, telephelyünkön pedig a beszállított munkadarabokat tisztítjuk meg.

A lézer tisztítás technológiája iránt bővebben itt részletes leírás található.

Nedves szemcseszórás

A nedves szemcseszórás során koptató anyagot keverünk magas nyomású folyadékhoz. Mindkét összetevő (koptató anyag és folyadék) változtatható a kívánt felületi minőség függvényében. A homokszórással szemben a folyamat során az anyag felülete nem melegszik, ezért nem deformálódik. A videón is látszik, hogy elég hatékony a tisztításhoz, de elég kíméletes a vékony lemezhez. Természetesen szintén nem elhanyagolható, hogy nem képződik szálló por a használat során.

Vibrációs csiszolás

Vibrációs csiszolóinkba akár 120 x 80 x 40cm-es alkatrészek is behelyezhetők. A technológia fő előnye (azon túl, hogy akár tükörpolírozott felület is elérhető vele a megfelelő koptató kövek és folyadék használatával), hogy az alkatrészek belsejét is meg tudja tisztítani, amennyiben a koptató anyag be tud jutni. Természetesen alkalmas durva munkákra is, mint például sorja és reve eltávolítás.

Vegyi tisztítás

Ipari vegyi tisztítás során a munkadarabok felületére olyan anyagot juttatunk, amely a kívánt szennyeződést/bevonatot eltávolítja. Legegyszerűbb és leghatékonyabb formája a merítéses eljárás, amelyet jelenleg 120 x 140 x 60cm-ig tudunk alkalmazni. Előnye, hogy a belső részeket is tisztítja, és a megfelelő vegyi anyag kiválasztásával nem roncsolja a felületet sem.

Ultrahangos mosás

Az ultrahangos mosás ötvözi a vegyi és mechanikai tisztítás előnyeit. A folyamat során fűtött vegyi anyagos fürdőbe merül a kívánt munkadarab, ahol folyamatosan nagy energiájú ultrahang hullámok bombázzák. A hanghullámok hatására a felületen levő szennyeződések több százszor, több ezerszer hatékonyabban válnak le, mintha csak egy ugyanolyan összetételű vegyi fürdőt alkalmaznánk. Akár 100 x 100 x 50cm méretű testet is meg tudunk tisztítani. Előnye, hogy kívül-belül tisztít, meglehetősen gyors, szinte bármilyen anyagot roncsolás mentesen megtisztít.